TimeForAds
Charlize Theron Ador Dior

Charlize Theron: Ador Dior

Coca-Cola propune o alternativa sanatoasa la retelele de socializare

Coca-Cola propune o alternativă sănătoasă la rețelele de socializare

O reclamă pe zi Nespresso - UMilk

O reclamă pe zi: Nespresso – UMilk

Dansul găinii, sursă de inspirație pentru cel mai recent spot Mercedes-Benz

Dansul găinii, sursă de inspirație pentru cel mai recent spot Mercedes-BenzPosted by monica On November - 13 - 2012

Am dat ieri startul campaniilor pentru Crăciunul din acest an cu cea desfășurată de Coca-Cola. Vă spuneam că aceasta mizează pe un element esențial al sărbătorii, magia. Două lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie au lansat două spoturi în care ni se arată cine are, de fapt, meritul de a crea atmosfera perfectă și magică de Crăciun.

Asda și Morrisons – două super mame versus pregătirile de Crăciun

foto

Asda și Morrisons beneficiază de clipuri publicitare foarte asemănătoare în sensul că ambele companii au decis să arate provocările și munca imensă pe care o presupun pregătirile pentru Crăciun. Asda are chiar ca slogan pentru campanie ”Behind every great Christmas there’s mum and behind mum there’s Asda“.  Ambele spoturi prezintă un adevăr de necontestat, acela că femeile investesc efort, energie și timp pentru a crea acea atmosferă specială a Crăciunului petrecut în familie.

Spotul pentru Asda, creat de Saatchi & Saatchi, înfățișează o mamă care se ocupă de la alegerea bradului, decorațiuni, felicitări și cadouri până la pregătirea mesei festive. Ea demonstrează astfel că sărbătoarea de Crăciun există nu cu ajutorul magiei, ci cu al unei super mame și al Asda.

Lanțul de supermarketuri Morrisons mizează pe acceași idee pentru spotul de Crăciun, numai că cei de la agenția DLKW Lowe din Londra au ales să prezinte partea mai puțin strălucitoare a pregătirilor pentru sărbătoare. Clipul publicitar aduce în prim-plan o altă mamă copleșită însă de frenezia, urgența și efortul continuu cu care Crăciunul vine la pachet. Totuși, spotul “For Your Christmas” e plin de momente amuzante și se încheie într-un ton optimist.

Partea ironică este că, deși există multe aprecieri pozitive,  C.N.A-ul britanic pentru publicitate sau Advertising Standards Authority a primit plângeri pentru aceste două spoturi pe motiv că sunt sexiste. Cele două lanțuri de supermarketuri sunt acuzate că au ales să prezinte în campaniile lor pentru Crăciun femeia într-o lumină nefavorabilă, aceea de ființă exploatată pe altarul muncii mai ceva ca sclavii pe plantație.

Reclama pentru Morrisons a primit trei plângeri, compania fiind acuzată că “înfățișează o mamă care se ocupă de toate pregătirile pentru Crăciun”. Agenția DLKW Lowe a explicat că au încercat cu această campanie să evite clișeul de “Crăciun picture-perfect“.

Morrisons for Your Christmas

Asda a primit în schimb 186 de plângeri, iar ASA va desfășura o anchetă pentru a stabili dacă , într-adevăr, reclama este sexistă. Acest spot a atras atenția și asociației Fathers 4 Justice care consideră spotul o insultă la adresa taților ce nu vor putea să își vadă copiii de Crăciun.

Ca urmare a nemulțumirii generate de spotul pentru Crăciun, Asda a cerut public scuze tuturor celor ce s-au simțit jigniți de reclamă. Compania a ținut să precizeze că “întreaga campanie a fost concepută din relatările miilor de  femei care își fac frecvent cumpărăturile la Asda și care au povestit că perioada sărbătorilor de iarnă poate fi foarte solicitantă și copleșitoare, dar că mulțumirea de pe fețele celor dragi în ziua de Crăciun face ca tot efortul să merite.” (Stephen Smith, chief marketing officer al Asda)

ASDA – Christmas doesn’t just happen by magic

Mărturisesc faptul că rămân uneori siderată de reacția unor oameni și mai ales de argumentele pe care le aduc pentru atitudinea lor. Eu nu consider aceste spoturi ca fiind sexiste, ci, din contră, le văd ca pe un omagiu adus femeilor ce fac tot ce le stă în puteri pentru a oferi un Crăciun magic și de vis celor dragi. Ele ne reamintesc de dragostea cu care părinții noștri și în special mamele noastre au avut grijă să ne ofere o copilărie și sărbători frumoase.

close
Facebook IconTwitter Icon